حسن محمدی ادیب گفت: یک هزار آثار تاریخی ثبت شده ملموس و ناملموس در این استان وجود دارد که از این تعداد ۱۱۳ بنای تاریخی شامل پلها ، خانهها ، مساجد ، کلیساها و تپههای تاریخی که روی آنها بنا وجود دارد، شناسایی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل افزود: در استان اردبیل ۱۶ خانه تاریخی وجود دارد که از این تعداد ۹ خانه تاریخی در دهه ۸۰ با اعتبارات دولتی تحت تملک دولت و اداره میراث فرهنگی قرار گرفته و هفت خانه همچنان در اختیار مردم و مالکان بناها قرار دارد.
او با اشاره به تخریب برخی از خانههای تاریخی اردبیل اظهار کرد: خانههایی که همچنان در اختیار مالکان آنهاست به هر حال مورد رسیدگی قرار میگیرد و قابل استفاده است اما برخی از خانههایی که تحت تملک دولت بوده و طی سالهای گذشته به طور کامل هم مرمت شده، به دلیل عدم رسیدگی در مرحله تخریب قرار دارد.
محمدی ادیب افزود: البته خانههای تاریخی زیادی در اردبیل وجود دارد که این خانهها واجد ارزش تاریخی هستند ولی واجد ثبت نیستند و شاخصهای مورد نیاز برای ثبت شدن را ندارند.
او در خصوص فرایند ثبت خانهها و اصولا آثار تاریخی گفت: پرونده آثار تاریخی بر اساس اولویتهای مدنظر شورای فنی برای ثبت به وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی ارائه میشود و این پروندهها مورد داوری قرار میگیرند، پرونده خانههای دیگری از استان اردبیل برای داوری به وزارتخانه ارسال شده که به مرحله ثبت نرسیدند.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با بیان اینکه تاکنون تعداد زیادی خانه تاریخی در سطح کشور ثبت شده است، گفت: وزارتخانه در شرایط فعلی بر روی ثبت مساجد و خانههای تاریخی کار میکند. پرونده ثبت ۵۴ کاروانسرای ایران هم در قالب یک پرونده جامع به یونسکو ارائه شده بود که کاروانسرای سنگی شاه عباسی صائین هم جزو این مجموعه است.
محمدی ادیب افزود: با توجه به محدودیت اعتبارات دولتی رویکرد وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استفاده از توان و ظرفیت سرمایهگذاران بخش خصوصی برای احیا و مرمت خانهها و بناهای تاریخی است که این رویکرد در استان اردبیل هم وجود دارد.
به گفته او، در این راستا پارسال به موضوع استفاده از سرمایهگذاران بخش خصوصی شتاب داده شد و امسال هم اگر این روند ادامه یابد تمام خانههای تاریخی اردبیل تعیین تکلیف خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل تصریح کرد: پارسال چهار خانه تاریخی خادم باشی، شریعت، حمام اوچ دوکان و حمام پیرزرگر به سرمایهگذاران داده شد و امسال هم این روند ادامه خواهد داشت.
محمدی ادیب با بیان اینکه احیا و مرمت این خانهها بر اساس نقشه اولیه و کاربری مورد تایید وزارتخانه خواهد بود، گفت: این خانهها در گذشته متعلق به تجار و ملاکان بزرگ بوده که محل مراجعه مردم بوده است و مردم در این خانهها رفت و آمد داشتند و الان هم با تغییرات مختصر همان کاربری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
او با بیان اینکه تاکنون مرمت هفت خانه تاریخی اردبیل به طور کامل تمام شده است، افزود: هماکنون خانه ارشادی اداره میراث فرهنگی شهرستان اردبیل است، خانه رضازاده به عنوان موزه شهدا و خانه صادقی به عنوان بوتیک هتل استفاده میشود ، خانه ابراهیمی نیز مجموعه اداری ستاد عتبات عالیات است و خانه مجتهدزاده هم قرار است به صورت مجموعه اقامتی مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید